Vores søvnpolitik

Vi, i Teaterbørn bestræber os altid på, at skabe de bedste forudsætninger for det lille barns trivsel og udvikling. De basale behov må være opfyldt for, at barnet kan indgå i institutionens ramme med adskillige indtryk, krav og mange børn og voksne at forholde sig til. Det kræver energi og overskud og derfor har barnet brug for søvn til at restituere og bearbejde de mange indtryk de får i løbet af en dag. Ligesom sund og nærende kost er en afgørende forudsætning for barnets fysiske og psykiske sundhed er søvn og et godt søvnmønster det også.

I vuggestuen puttes børnene efter frokost ca. 11.45-12:00. Vuggestuebørnene puttes i vores krybberum. Det samme sker i børnehavegrupperne, hvor et legerum forvandles til et roligt og trygt hvilested, hvor alle børn er med til en guidet børnemeditation, der varer ca. 40 min. Her er det både de små børnehavebørn (2-4 år) der har brug for at sove og de store børnehavebørn der hviler og sover hvis behov.

Fra Sundhedsstyrelsen og søvnforsker Søren Berg fra Lund universitet ved vi følgende:

  • Der er 3 søvnfaser, let søvn dyb søvn og drømmesøvn. Dette gælder også for luren i institutionen.
  • Søvn der ikke bliver afbrudt fremmer trivsel, udvikling og sundhed.
  • Under søvnen systematiserer og bearbejder hjernen det oplevede. Det sænker stressniveauet og styrker barnets immunforsvar. Barnets hjerne kan derfor også lagre eftermiddagens oplevelser.
  • En middagslur, hvor barnet vågner når det er udhvilet giver bedre nattesøvn.
  • Barnet kan ikke sove på forskud, og det at vække et barn, der sover lur kan være grunden til et usundt søvnmønster.
  • Børn kan ikke sove for meget.
  • Børn der er veludhvilet har større overskud, er mere selvhjulpne og har færre konflikter.
  • Vi vækker ikke sovende børn. Ifølge Fagligt Center i Børne - og Ungdomsforvaltningen styres barnets søvnbehov om dagen af et naturligt behov "... og barnet bør derfor have lov til at sove middagslur så længe, det behøver. Afbrydes barnets naturlige behov for dagssøvn, kan nattesøvnen blive påvirket negativt. Det er en myte, at en lang middagslur påvirker barnets søvn om natten negativ. Barnet skal derimod sove godt om dagen for at sove godt om natten", jf. vedhæftede artikel nederst, om viden omkring børns søvn fra FAC.